Durant moltes desenes d'anys, els homes es van dedicar a fer baixar fusta pel Segre, per portar-la cap a les terres del sud, anant a buscar l'Ebre feien servir els rius com a via de transport, i la fusta, lligada cada biga a una altra, formava una plataforma anomenada rai. Els homes raiers eren un forts treballadors i rarajar era un ofici que exigeix temperament, força i esperit de lluita, ja que les condicions de la seva feina eren dures i fins a cert punt perilloses.
Per entendre que els raiers portaven la fusta del Segre fins avall, fins a Lleida i fins a Tortosa, molt més que fusta transportada amb saviesa; portaven, també, un cos viu, el rai, que amb ells al damunt formava una de les imatges més autèntiques de les esdevingudes al llarg dels segles en contrades de muntanya.
Raiers baixant pel Segre |
Els rais i els raiers es van acabar als anys trenta, quan, per una banda, el transport amb camions va començar a ser una realitat i d"altra, degut a la construcció de grans embassaments, barreres infranquejables tant per l'aigua amansida com per l'alt graó de les preses.
No hay comentarios:
Publicar un comentario